Ne zamudite
posebnih ponudb, novosti
in promocijskih kuponov!

Prijavite se na naše novice in obenem pridobite
5% popust na vaše prvo naročilo.

Popust velja za nakup vseh izdelkov iz redne ponudbe.
Ne velja za izdelke v akcijskih ponudbah in paketih.

Izpolnite obrazec za prenos brezplačne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti
Celostna
obravnava
Brezplačno
svetovanje
Brezplačna
poštnina nad 50 €
Dostop do izvidov

Zamaščena jetra: nova epidemija, ki ne boli – a vse spremeni 


Včasih je bila zamaščenost jeter predvsem bolezen alkoholikov. Danes pa je postala tiha spremljevalka sodobnega življenjskega sloga – pogosto brez kapljice alkohola. Po ocenah jo ima že vsak tretji odrasli, v nekaterih državah celo več kot polovica prebivalstva. 
A najbolj zaskrbljujoče je to, da zamaščena jetra ne bolijo. Zato jih pogosto odkrijemo šele, ko je njihova funkcija že resno ogrožena. Njihove težave pogosto ostanejo neopažene – vse dokler ne nastopijo resne posledice.


Kaj sploh pomeni »zamaščena jetra«? 

Jetra normalno vsebujejo majhne količine maščobe. Ko pa količina maščobe preseže 5–10 % mase jeter, govorimo o steatozi oz. zamaščenosti jeter. 

Lahko gre za: 
  • alkoholno zamaščenost jeter (AFLD
  • nealkoholno zamaščenost jeter (NAFLD), ki je danes mnogo pogostejša 
V zadnjem času se vse bolj uveljavlja izraz MAFLDpresnovna zamaščenost jeter –, ki poudarja dejstvo, da je stanje tesno povezano s presnovnim sindromom, inzulinsko rezistenco, povišanim krvnim tlakom, trebušno debelostjo in disbiozo črevesja

Zakaj pride do zamaščenosti? 

Vzroki niso vedno očitni – niti povezani s prekomerno težo.

Glavni sprožilci so: 
  • presežek sladkorja in fruktoze (sladke pijače, skriti sladkorji) 
  • visok vnos predelanih ogljikovih hidratov in transmaščob 
  • kronična vnetja in inzulinska rezistenca 
  • dolgoročna uporaba nekaterih zdravil (kortikosteroidi, metotreksat, tamoksifen …) 
  • pomanjkanje gibanja 
  • motnje v črevesju, ki omogočajo prehod endotoksinov v jetra (t. i. črevesno-jetrna os) 
Ključno je razumeti, da zamaščena jetra niso le »odlagališče maščob«, temveč presnovna motnja, ki vpliva na delovanje celotnega organizma. 

Tiha progresija, ki pušča posledice 

Zamaščena jetra lahko dolgo ostanejo brez simptomov. Vmes pa lahko tiho napredujejo v: 
  • vnetje jeter (steatohepatitis) 
  • fibrozo in cirozo 
  • oslabljen metabolizem holesterola in trigliceridov 
  • motnje v izločanju hormonov 
  • oslabljeno imunost in regeneracijo 
  • večje tveganje za srčno-žilne zaplete
Zamaščenost jeter je danes tudi eden ključnih dejavnikov pri neuspešnem hujšanju, kronični utrujenosti in moteni presnovi sladkorja. 

Ali lahko jetra razmastimo? 

Dobra novica je: DA. A ne z dieto, ki zgolj odreže kalorije – temveč s celostnim pristopom. 

Jetra se lahko regenerirajo, a potrebujejo: 
  • manjši vnos hitro absorbirajočih sladkorjev (zlasti fruktoze), 
  • več antioksidantov, vlaknin in grenčin, 
  • aktivne snovi, ki podpirajo izločanje žolča in maščob, 
  • spojine, ki zmanjšujejo vnetja in oksidativni stres. 
Med njimi izstopajo: 
  • fermentiran črni česen, bogat s S-allyl-cisteinom (SAC), ki ima klinično potrjeno delovanje na presnovo maščob in delovanje jeter, 
  • fermentiran micelij Antrodia camphorata, ki zmanjšuje jetrno zamaščenost, spodbuja protivnetne poti in povečuje encimsko antioksidativno zaščito, 
  • polifenoli, ki pomagajo zmanjšati jetrno oksidacijo in preprečujejo napredovanje v fibrozo, 
  • omega-3 maščobne kisline, ki uravnavajo razmerje med lipidi in citokini, pomembnimi za vnetne procese. 

Če povzamemo...

Zamaščena jetra so lahko dolgo nevidna, a puščajo močan pečat na našem zdravju. Niso le »simptom razvajanja«, temveč odsev motenega metabolizma, sodobne prehrane in vse bolj razširjenega kroničnega vnetja.

Z dovolj zgodnjim pristopom lahko preprečimo napredovanje, razbremenimo jetra in podpremo njihovo izjemno sposobnost regeneracije. Prvi korak je razumevanje – drugi pa odločitev za spremembo.



Maj 2025
Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov